'GRIEZELIGE GRONINGSE GESCHIEDENIS'

DRIE WEKEN IN STADSKANAAL

Knoalsters kunnen hun geschiedenis ontdekken en creëren

 

 

 

Woensdag 4 oktober starten de weken van ‘Griezelige Groningse Geschiedenis’ in Stadskanaal, vanaf 12.00 uur in Bibliotheek Stadskanaal.

 

Knoalsters kunnen drie weken lang op verschillende locaties spannende geschiedenis ontdekken en zelf aan de slag om nieuwe griezelige geschiedenis te creëren. Voor volwassen bezoekers zijn er de bijzondere verhalen uit het Groninger verleden in beeld en tekst en voor de jeugd is er de kans zelf ‘Griezelkanaal’ te ontwerpen en te bouwen.

 

Zondag 22 oktober vindt de afsluiting plaats rond de Eurobrug op de twee schepen ‘Jatrie’ en ‘Familietrouw’. Daar wordt Griezelkanaal tentoongesteld, treedt  Marlene Bakker op en deelt Spinbarg volksverhalen uit de provincie in prachtige kijkkastjes met animaties.

 

Vele locaties met activiteiten

De opening van de kinderboekenweek op woensdag 4 oktober is tevens de start van de drie weken ‘Griezelige Groningse  Geschiedenis’ en vindt vanaf 12.00 uur plaats in de bibliotheek te Stadskanaal. Het kinderkoor van CBS De Lindenborgh treedt op en zingt onder andere de ‘Knoalster Lorelai’, de jeugdtheatergroep van Kunstenschool ZG wekt een mythisch volksverhaal tot leven en de eerste workshops gaan van start om ‘Griezelkanaal’ te bouwen. Een enge stad naar eigen ontwerp!

 

Daarna kan de jeugd tot eind oktober op donderdagmiddagen terecht in de bibliotheek om ‘Griezelkanaal’ verder gestalte te geven. Ondertussen hangt in Kunstenschool ZG de expositie ‘kolonisten aan het kanaal’ van Geert Schreuder, zijn er in het Streekhistorisch Centrum op zondagmiddagen  8 en 15 oktober spannende verhalen over mythische figuren en gevaarlijke geschiedenis te horen en staan door het hele centrum, op de bekende schildersezels, kunstwerken gebaseerd op de ‘Knoalster Lorelai’. Toch wel de bekendste mythe van Stadskanaal.

 

Spinbarg als afsluiting

In het weekend van 20 oktober komt Spinbarg naar Stadskanaal om zowel hun provinciale tournee als de drie weken ‘Griezelige Groningse Geschiedenis’ af te sluiten. Zij komen met het schip ‘Familietrouw’ waarop prachtige oude volksverhalen uit de provincie Groningen te zien zijn in kijkkastjes. Meerdere kunstenaars hebben animaties gemaakt naar aanleiding van een volksverhaal en zo beeld en geluid gegeven aan mythische figuren. De animaties maken de bezoekers bewust van hun rijke cultuur en laat hen met andere ogen naar hun omgeving kijken.

Naast de ‘Familietrouw’ komt het historische schip ‘Jatrie’ van het Streekhistorisch Centrum te liggen, waar Griezelkanaal in definitieve vorm tentoongesteld wordt en waar Marlene Bakker en Bernhard Gepken samen een optreden verzorgen. Openingstijden en het volledige programma van ‘Griezelige Groningse Geschiedenis’ is ook te vinden op: www.biblionetgroningen.nl/stadskanaal

 

Woe 4 oktober - Start ‘Griezelige Groningse Geschiedenis’

12.00 – 17.00 uur: Bibliotheek Stadskanaal (Continentenlaan 2), jeugd 6 – 18 jaar, gratis

12.00 uur: Kinderkoor CBS De Lindenborgh zingt: ‘Knoalster Lorelai’ en ‘Alle doag’n van de week’

12.15 uur: Start bouw  ‘Griezelkanaal’ Workshops om een eigen enge stad te ontwerpen en maken

13.15 uur: Pauze met drinken en een griezelversnapering

13.30 uur: Jeugdtheater Kunstenschool ZG met uitvoering mythisch volksverhaal

14.00 uur: Bouw ‘Griezelkanaal’ Verder met workshops om eigen enge stad te bouwen

17.00 uur: Einde programma

 

Woe 4/Zon 22 oktober - Expositie Kunstroute

9.00 – 18.00 uur, Centrum Stadskanaal, alle leeftijden, gratis

Kunstwerken geïnspireerd op het lokale mythische volksverhaal ‘Knoalster Lorelai’, gemaakt door vele amateurkunstenaars uit de regio

 

Woe 4/Zon 22 oktober  - Expositie ‘Kolonisten aan het kanaal’ van Geert Schreuder

Ma t/m vrij 9.00 – 17.00 uur: Kunstenschool ZG (Raadhuisplein 2), alle leeftijden, gratis

Schilderijen van Geert Schreuder waarop de mensen verbeeld staan die de Kanaalstreek gevormd hebben. Eerder waren de schilderijen onderdeel van het jubileumjaar 250 jaar Semslinie en bij succes wordt de expositie verlengd tot eind 2017.

 

Don  5/12/19 oktober - ‘Griezelkanaal’: bouw mee!

15.30 – 17.00 uur: Bibliotheek Stadskanaal (Continentenlaan 2), jeugd 6 – 18 jaar, gratis

Ontwerpen en bouwen aan een eigen enge stad d.m.v. techniek en andere materialen.

 

Zon 8 oktober - Verhalenmiddag: volksverhalen

14.30 – 17.00 uur: Streekhistorisch Centrum (Ceresstraat 2), volwassenen 18+ 

Toegang € 4,- (€ 2,50 donateurs)

Harm van der Veen

Deze schrijver en oud-docent Geschiedenis publiceert in november 2017 zijn nieuwste boek ‘Duivel en zijn moer’, waarbij hij wederom gebruik maakt van zijn kennis van en interesse in de geschiedenis van de Veenkoloniën.

Een unieke kans om vast te horen waar zijn nieuwste boek over gaat.

Harm-Jan Riksen

Een veelzijdig en levendig verteller die, buiten Stadskanaal, onder meer in Zweden heeft gewoond. Dit Scandinavische land kent zo haar eigen mythes en sagen die ook zeer tot de verbeelding kunnen spreken.

 

Zon 15 oktober - Verhalenmiddag: lezing ridderromans

14.30 17.00 uur: Streekhistorisch Centrum (Ceresstraat 2), volwassenen 18+

Toegang € 4,- (€ 2,50 donateurs)

Manuel Claasen

Een natuurlijk verteller die historische verhalen tot leven kan wekken. Deze middag neemt hij u mee naar de tijd van de ridders, die bij velen tot de verbeelding spreekt, maar ook zeer griezelig kan zijn.

 

Vrij 20 / zon 22 oktober - Spinbarg: verhalen aan boord

Vrij 16.00 – 21.00 uur

Zat & zon 14.00 – 21.00 uur

Eurobrug Centrum Stadskanaal, alle leeftijden

Toegang € 6,- (jeugd t/m 18 jr) € 7,50 (korting via samenwerkingspartner*) € 10,-

Aan boord van schip ‘Familietrouw’ zijn kijkkastjes op maat gemaakt, waarbij in ieder kijkkastje een eigen verbeelding van een mythisch volksverhaal te volgen is. Kunstenaars en muzikanten zijn steeds met een zelfgekozen verhaal aan het werk gegaan om deze tot leven te wekken en zo een bijzonder beeld te geven met hoe het eruit had kunnen zien.

Soms met humor en soms met spanning… 

Dit unieke project is speciaal gemaakt voor de provincie Groningen met uitsluitend groninger volksverhalen en sluit de tournee af in Stadskanaal. Laatste kans om het te zien dus en eentje om niet voorbij te laten gaan.

LET OP: Het optreden van Marlene Bakker en Bernhard Gepken op zondagmiddag 22 oktober in het naastgelegen schip ‘Jatrie’ hoort bij Spinbarg en er zijn combitickets beschikbaar om beiden te kunnen zien.

 

Vrij 20 / zon 22 oktober - Slotweekend ‘Griezelige Groningse Geschiedenis’

16.00 – 20.00 uur: historisch schip ‘Jatrie’ (Eurobrug Centrum Stadskanaal), alle leeftijden

Tentoonstelling Griezelkanaal: vrij 20 oktober & zat 21 oktober, 16.00 – 20.00 uur, gratis

De stad die naar eigen ontwerp en inspiratie is gebouwd door kinderen en jongeren tijdens workshops in de bibliotheek. Hoe ziet zo’n enge stad er eigenlijk uit? Hebben de wijken grote verschillen of zijn er ook overeenkomsten?

Marlene Bakker & Bernhard Gepken: zondag 22 oktober, 16.30 uur

 € 7,50 (combiticket met bezoek Spinbarg € 15,-/ € 12,50 korting via samenwerkingspartner*)

Marlene Bakker is een begenadigd zangeres uit de kanaalstreek die in het Gronings zingt en daarmee een unieke verschijning in het noorden van het land is. Speciaal voor het project Spinbarg heeft ze, samen met gitarist Bernhard Gepken, liedjes gemaakt die over de streek en volksverhalen gaan. In het ruim van het knoalster historische schip ‘Jatrie’ komen deze geweldig tot hun recht en zijn zij een mooie afsluiting van de drie weken ‘Griezelige Groningse Geschiedenis’

LET OP: Het optreden van Marlene Bakker en Bernhard Gepken op zondagmiddag 22 oktober in het naastgelegen schip ‘Jatrie’ hoort bij Spinbarg en er zijn combitickets beschikbaar om beiden te kunnen zien.

 

 

* Samenwerkingspartners via wie korting mogelijk is, op vertoon van flyer met stempel:

Bibliotheek Stadskanaal - leden van de bibliotheek

Kunstenschool ZG - leerlingen van individuele lessen en groepslessen

Streekhistorisch Centrum - donateurs