KOPER

 

Bugel en trompet

De bugel en trompet zijn koperen blaasinstrumenten. Eigenlijk gewoon een opgerolde metalen buis. Aan het einde zit een beker waar het geluid uitkomt en aan het begin een mondstuk.

Laat je je lippen op de juiste manier trillen, dan klinkt er uit elk koperen blaasinstrument het prachtige gouden geluid dat iedereen herkent!

Als koperblazer kun je in allerlei soorten bands en orkesten een plekje krijgen. Symfonie, harmonie, fanfare, brassband, dweilorkest, pop-, jazz en bigbands, kortom: een enorm veelzijdige instrumentengroep! Wil je graag samen met andere mensen, van welke leeftijd dan ook, muziek maken? Kies voor koper!

 

Waldhoorn

De hoorn is een koperen blaasinstrument waarvan de buis opgerold is in de vorm van een cirkel. De totale buislengte van het instrument is ongeveer vier meter.

Het geluid wordt gemaakt doordat de lippen gaan trillen als er lucht langs wordt geblazen. Door het indrukken van ventielen, kun je op de hoorn verschillende tonen maken. De klank van de hoorn wordt mede bepaald door de positie van de rechterhand, die in de beker wordt gehouden.

Heel vroeger werd de hoorn alleen gebruikt voor het geven van signalen, maar toen had de hoorn nog geen ventielen. De waldhoorn heeft een geheel eigen klank en er zijn veel mogelijkheden voor samenspel. Bijvoorbeeld in symfonie-, harmonie-, en fanfare-orkesten en verschillende kleinere ensembles.

 

Trombone

De buis van de trombone is vergeleken met de trompet langer, het mondstuk is groter en de beker is wijder. Trombone betekent eigenlijk 'grote trompet'. Het instrument kan daardoor lager spelen. De verschillende tonen ontstaan door het in- en uitschuiven van de buis. Elke stand van de buis (er zijn er 7) noemt men een positie. Het glijden van de ene naar de andere toon heet glissando.

 

Ben je lid van een muziekvereniging - gevestigd in de gemeenten Stadskanaal of Vlagtwedde - en wil je graag saxofoonlessen volgen? Dan is er grote kans dat je tegen een aantrekkelijk tarief les kunt krijgen.

Zie Muziekverenigingen en Koren voor meer informatie.

 

 

De docenten:

 

Bauke Burghgraef 

Gespecialiseerd in laag koper, waaronder trombone.

Aanwezig: maandag → Ter Apel

                  woensdag → Sellingen

 

Emiek Kasimier-de Ruiter

Gespecialiseerd in hoog koper, waaronder trompet en bugel.

Aanwezig: dinsdag → Stadskanaal en Sellingen