Klarinet

Klarinet

Klarinet

  • Docenten
TIJDSDUUR Harfa: 20/30/40 minuten. Geen harfa: in overleg.

De klarinet is een blaasinstrument behorend tot de enkelrietinstrumenten. In het harmonieorkest en symfonieorkest wordt de klarinet gerekend tot de houtblazers. De naam komt van clarinetto, een verkleinwoord van het Italiaanse clarino, een soort trompet.

Omstreeks het jaar 1700 is het instrument uitgevonden door J.C. Denner uit Neurenberg (D).

Veel instrumentenbouwers hebben het instrument in de loop van de tijd verbeterd. Zo gaf de Russische Ivan Muller de klarinet een nieuw kleppensysteem. De klarinet die Muller bouwde werd echer niet geaccepteerd door een comité van het Conservatorium van Parijs. Hij had die goedkeuring nodig om zijn klarinet in massaproductie te vervaardigen. De reden was dat men dacht dat de verschillende klarinetten die er toen bestonden een verschillende klank hadden en dat die klanken behouden moesten blijven.

De Franse Hyacinte Klosé bouwde een klarinet die gebaseerd was op het systeem dat Theobald Böhm bij de fluit gebruikte. Deze klarinet die tegenwoordig gebruikt wordt, wordt wel de Böhm klarinet genoemd, hoewel die benaming strikt genomen onjuist is. De derde belangrijke persoon in Oskar Öhler. Hij combineerde de klarinet van Muller met de Böhm klarinet. Deze klarinet wordt tegenwoordig ook nog gebruikt.

Belangrijk bij de klarinet is dat het riet op het mondstuk zit. In tegenstelling tot de hobo en fagot is dit een enkel riet dat met een rietenbinder op het mondstuk wordt vastgezet. De rieten worden van bamboe gemaakt.

Ben je lid van een muziekvereniging - gevestigd in de gemeente Stadskanaal of Westerwolde - en wil je graag klarinetlessen volgen? Dan is er grote kans dat je tegen een aantrekkelijk tarief les kunt krijgen. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen: info@kunstenschoolzg.nl

 

Tarieven Klarinet

Harfa:

Jaarcursus Jonger dan 21 jaar 21 jaar en ouder
Wekelijks les 20 minuten € 274,00 € 433,00
Wekelijks les 30 minuten € 411,00 € 649,50
Wekelijks les 40 minuten € 548,00 € 866,00
Twee-wekelijks les 20 minuten € 141,00 € 223,00
Twee-wekelijks les 40 minuten € 282,00 € 446,00

 

Geen harfa: docenten bepalen hun eigen tarieven.

 

Locatie & tijden
Kunstenschool ZG Stadskanaal, Raadhuisplein 2
Raadhuisplein 2, 9501 SZ Stadskanaal
Woensdag
  • Lestijd in overleg (8+)


RSG Ter Apel, Oude Weg 41
Oude Weg 41, 9561 LB Ter Apel
Donderdag
  • Lestijd in overleg (8+)


covervid-wrapper